Ediție specială GÂNDUL LIVE. Răspunsurile medicilor la întrebările care îi macină pe români: Când vom avea un vaccin eficient contra coronavirusului?

Ediție specială GÂNDUL LIVE. Răspunsurile medicilor la întrebările care îi macină pe români: Când vom avea un vaccin eficient contra coronavirusului?
Publicat: 09/09/2020, 10:56
Actualizat: 09/09/2020, 13:21

Webinarul „COVID-19-CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII VOM AVEA UN VACCIN?” (prima ediție) a ajuns la final. Medicii au răspuns întrebărilor românilor – adresate pe Facebook – în ultima parte a talkshow-ului moderat de Beatrice Oșanu, redactor-șef CSID.RO, alături de Alexandru Costache, Președintele Asociației „Medici pentru România”.

Dr. Adrian Marinescu, Dr. Valeriu Gheorghiță și Dr. Andrei Tudor Rogoz au răspuns întrebărilor românilor, adresate pe rețeaua de socializare.

Despre imunizarea colectivă

Dr. Adrian Marinescu: În teorie sună foarte bine. E foarte greu să realizezi într-un timp scurt. O să ai foarte multe infectări. E greu de realizat. Imunizarea într-un timp scurt nu este posibilă.

Dr. Adrian Tudor Rogoz: Imunizarea nu se poate produce în termen scurt. Din câte știu eu, suedezii nu au dorit imunitate de masă. Numărul, procentul care se atinge e calculat în funcție de indice, care nu e cunoscut la momentul ăsta. Nici nu poate fi evaluat, pentru că testele serologice nu sunt suficient de sensibile.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Sună foarte bine în teorie. Două treimi ar trebui să facă infecția. Răspunsul imunologic e de scurtă durată. Din păcate, conceptul de imunizare naturală strict pentru Covid nu stă în picioare. Ceea ce vine în plus, vaccinul ar fi acest beneficiu vizavi de stimularea limfocitelor. Lucru important de luat în calcul, una din principalele măsuri de limitare a infecției la nivel mondial – vaccinarea. Conceptul nu este fezabil, ar însemna o supraîncărcare a sistemelor medicale pe o perioadă scurtă de timp, cu consecințe dramatice.

În ce măsură virusul a suferit mutații?

Marinescu: Există date despre 38 de mutații. Există și alți factori care influențează. E clar că e în funcție de regiune. Partea bună e că totuși stabilitatea pentru coronavirus e clar mai mare decât în cazul virusurilor gripale. Ceea ce ne ajută destul de mult. E un avantaj.

Gheorghiță: Virusurile ARN sunt destul de instabile, de la un ciclu de replicare la altul există erori de copiere. Apar tulpini virale, sălbatice, care reprezintă un proces adaptativ al virusului. Se va selecta acea clonă virală, cu cea mai bună capacitate de a se transmite. Într-adevăr se observă acea mutație la nivelul proteinei S. Se pare că acesta e mult mai stabilă, ceea ce dă speranța unui vaccin.

Rogoz: Sunt de acord cu ce au spus colegii mei. Au fost mai multe teorii despre virulență, cele mai recente analize nu par să confirme lucrul ăsta.

Cât de realist e termenul de obținere a vaccinului la finalul anului?

Marinescu: S-a discutat destul de mult pe tema asta. Cu siguranță că un vaccin, chiar dacă ne dorim să apară mai repede, el trebuie să fie eficient, durabil. Cred că varianta de a-l avea la finalul acestui an sau în ianuarie-februarie sunt mai puțin probabile. Să sperăm că în 2021 vom avea un asemenea vaccin. Atunci va trebui produs pe scară largă, va fi termosensibil, va avea nevoie de condiții speciale de transport. În 2021, nu știm exact când, este cea mai credibilă variantă.

Gheorghiță: În infecția cu Sars-Cov-2 am observat o intensificare a cercetării. Probabil că este un efort fără precedent. Există și o competiție, o presiune care ține de orgoliul țărilor respective, dar trebuie să ținem cont de două aspecte foarte importante: să fie sigur și să fie eficient. Așa cum spunea și dr. Marinescu bineînțeles că datele de siguranță necesită studii serioase, pe subiecți umani. Să fie expuși la virus o perioadă pentru a vedea ce fel de boală dezvoltă. În perioada imediat următoare nu prevăd apariția unui vaccin pe care să-l folosim. Un moment realist: primăvara anului 2021, un vaccin pe care să-l putem folosi și în România. Până nu avem un vaccin aprobat de organismele internaționale, trebuie să fim extrem de circumspecți. Nici nu cred că trebuie accelerat cu orice preț acest proces de dezvoltare fără să avem certitudinea unui profil de siguranță foarte bun. Au mai fost situații în care vaccinurile au avut un efect sever. Cred că în momentul de față cele mai importante centre de cercetare acordă o prioritate deosebită acestui segment de siguranță. Când un vaccin va fi pus la dispoziție va fi și sigur și eficient.

Rogoz: Nu cred că va ieși foarte repede. Dar va ieși mai repede. Cred că din punct de vedere al comunicării publice, ar trebui să nu se repete eroarea legată de măști. S-a vehiculat că va dura 2-3 ani pentru a apărea vaccinul. Nu știu dacă va fi până la sfârșitul anului sau nu, dar până la sfârșitul următorului sezon va fi cu siguranță disponibil.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/638366783486649/

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!